Turmalin silikat grubu minerallerinin bir üyesidir. Farklı güzellikteki renkleri ile göz alıcı süs taşlarından olan turmalin kristalleri kırmızıdan yeşile, maviden sarıya birçok farklı renk çeşitliliğine sahiptirler. En önemli özelliği ise çok parlak ve çok renkli olabilmesidir. Bazı turmalin kristalleri tek bir renkte gözlenirken, bazıları ise birden fazla renge sahip olabilmektedir. Kimyasal bileşimindeki ufak bir değişiklik, turmalin kristalinin renginin değişmesine sebep olmaktadır. Bütün bu renk çeşitleriyle turmalin camsı bir parlaklığa sahiptir. Mohs Sertlik Cetveline göre, turmalinlerin sertlikleri 7 ile 7,5 arasında değişmektedir.
Eski bir Hint efsanesine göre, turmalin minerallerinin gökkuşağının taşıdığı tüm renkleri gösterdiğine inanıldığından, o dönemlerde “gökkuşağı taşı” olarak isimlendirilmiştir. Turmalin simgesel olarak aşkı ve dostluğu anlatmak için kullanılır.
Turmalin, magmatizma sonucu oluşan granit ve pegmatitlerde, ısı ve basıncın etkisiyle oluşan metamorfik kayaçlarda ve suyun aşındırıp depolamasıyla oluşan alüvyon tortullarda oluşabilmektedir. Çoğunlukla iri kristalli magmatik kayaçların yapısında gözlemlenmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder