22 Eylül 2012 Cumartesi

MALAKİT

 Yarı değerli bir taş olan malakit, rengi açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen opak, bantlı yapıda bir taştır. Bir karbonat minerali olan malakitin tek kristallerine nadir olarak rastlanır ve daha çok iğnemsi şekillerde görülür. Öte yandan daha tabüler ve bloklu azurit kristallerinden sonra gelişen psödomorflar da gözlenebilir.
Malakit ismi eski Yunancada çimen anlamına gelen “malhe” sözcüğünden türemiştir. Malakitin MÖ4000 yıllarında Mısırlılar tarafından çıkarılmaya başlatıldığı düşünülmektedir. Orta çağlarda, bu taş karanlık sihirlerden ve büyülerden korunmak için kullanılmıştır. Eski yunanda ise çocukların kolyeleri (nazarlık) malakitten yapılmıştır. Malakit, 1800lü yıllara kadar yeşil boyalarda yeşil renk pigmenti olarak kullanılmıştır. Bu pigment aside epeyce duyarlıdır ve değişik renklerde gözlenir. Malakitin vücut hücrelerinin yenilenmesine yardım ettiği, sakinleştirici ve huzur verici bir etkisi olduğu ve uykuyu düzenlediği düşünülmektedir.
Malakit genellikle bakır cevherlerinin günlenmesiyle meydana gelmektedir. Genellikle azurit, götit ve kalsit mineralleri ile birlikte görülen malakit, tipik olarak kireçtaşları ile beraber bulunan bakır yataklarında bulunur. Canlı yeşil renginin dışında, malakitin özellikleri azurite çok benzer. Bu iki mineral birlikte çok sık bulunurlar, öte yandan malakit azurite göre daha yaygındır.
Urallarda malakit büyük miktarlarda çıkartılmaktadır. Kongo, Namibya, Meksika, İngiltere ve ABD’nin güneybatısı malakitin çıkarıldığı diğer önemli yerler olarak göze çarpmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder