27 Eylül 2012 Perşembe

YEŞİM

 Gösterişli bir taş olan yeşim, iki farklı silikat grubu mineraline verilmiş bir isimdir. Nefrit bir amfibol aktinolit formudur. Diğeri, yani jadeyit, bir piroksendir. Bu iki mineral görünüşte birbirine çok benzerler, öyle ki 1863 yılına kadar bu iki mineralin aynı olduğu zannedilmiştir. Nefrit krem beyazı renginin yanında ayrıca yeşil renklerde de görülebilir. Diğer taraftan jadeyit daha fazla renk çeşitliliği ortaya koyar.
Sert bir mineral olan yeşimin eski zamanlarda balta başları, bıçaklar ve buna benzer diğer silahlar için kullanıldığı görülmektedir. Daha sonraları ise başka minerallerin de bu alanlarda kullanılmasıyla birlikte, yeşim daha çok çarpıcılığıyla ön plana çıkmıştır.
Bu iki mineralden jadeyit daha nadir olarak bulunur ve Orta Amerika’da en çok kullanılan yeşim türüdür. Nefrit yeşimin ise daha çok Çin, Myanmar ve Yeni Zelanda’da kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca, yeşim İngiltere’nin resmi süs taşıdır ve Lillooet ve Cassiar alanlarında zengin yeşim minerali yatakları bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder