15 Ekim 2012 Pazartesi

OPAL

  Opal, molekül kafesinde su bulunan mikrokristalen yapılı bir kuvars türüdür. Opal süs taşları arasında en çok renk çeşidine sahip olanıdır. Opal, beyaz, sarı, kırmızı, mavi, yeşil, kahverengi veya siyah renklerde olabilmektedir. Opal taşları bu renkleri aynı anda gösterebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca değişik açılardan bakınca da farklı renkler gösterebilmektedir. Opal bu özellikleri ile yarı-değerli süs taşları arasında yer almaktadır.  
Diğer süs taşlarından farklı olarak amorf yapıda olan opal, bir tür mineraloiddir. Opalin yaklaşık %95’i Avustralya’dan gelmektedir. Opal ayrıca Brezilya, Meksika, Çek Cumhuriyeti ve ABD’de de bulunmaktadır. Türkiye’de Kütahya’nın Simav ilçesi ile Gediz ilçesi arasında bulunur.
Opal temel olarak değerli opal, alev opali ve basit opal olmak üzere üç ana gruba ayrılır.
1.      Değerli Opal: Değerli opal şeffaftan yarı şeffafa değişen ve birçok değişik rengi bir arada yansıtan yapısı ile cazip bir süs taşıdır. En yaygın türleri beyaz ve açık mavi renklileri, en çok aranılanları ise kırmızı, turuncu ve menekşe rengine sahip olanlarıdır. Siyahları ise en nadir bulunanlarıdır. Değerli opal daha çok Avustralya’da bulunmaktadır.
2.      Alev Opali: Alev opali yaygın olarak Meksika’da bulunmaktadır. Sıradan opallerin özelliklerini taşısa da berraklık açısından daha belirgindir. Opallere özgü çoklu renkler yerine daha çok kırmızı ya da turuncu renklerde gözükmektedir. Şeffaftan yarı şeffafa kadar değişen renkleri olan bu mineral, değerli opalin aksine değişik renkler sergilememektedir. Yüksek kırılganlığa sahip olan alev opali sıcaklık, nem ve ışığa karşı çok duyarlıdır.
3.      Basit Opal: Nadiren saydam olan basit opaller daha çok beyaz, gri, sarı, mavi ve pembe renkler sergilemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder