Açık sarımsı yeşil renklerde görülen peridot, forsterit olivinin süs taşı kalitesinde olanıdır. Peridot, sadece tek renge sahip olan ender süs taşlarından birisidir. Yeşil renginin derinliği, peridotun yapısına ne kadar demirin girdiğine bağlıdır ve buna bağlı olarak rengi sarımsı yeşil ile kahverengimsi yeşil arasında değişir. Peridot ayrıca “fakir adamın zümrütü” olarak da bilinir. Olivin çok sık rastlanan bir mineral olmasına karşın, süs taşı peridot daha nadir olarak bulunur.
Peridot ağustos ayının doğumtaşıdır. Halkbilime göre peridotun başarı, barış ve iyi şans getirdiğine inanılır. Ortaçağda peridotun MÖ2000li yıllarda Mısır kuyumculuğunda kullanıldığı keşfedilmiştir.
Peridotun çıkarıldığı başlıca yerler şunlardır: ABD, Avustralya, Brezilya, Çin, Kenya, Meksika, Burma, Norveç, Pakistan, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tanzanya. Sudi Arabistan’daki doğu lav bölgesi de, yüksek kalitede peridotun çıkarıldığı yerlerden birisidir. Washington D.C.’deki Smithsonian Müzesinde sergilenen 310 karatlık (62 g) peridot bugüne kadar görülen en büyük işlenmiş peridottur. Pakistan’da bulunan özel bir peridot türü “kaşmir peridotu” olarak adlandırılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder