Bileşimi içinde su bulunan, alüminyum ve bakır fosfattan oluşan turkuaz, gök mavisi ve yeşilimsi mavi renkten elma yeşiline kadar değişen renklere sahiptir. Turkuaz genelde opak halde bulunur ve balmumu parlaklığına sahiptir.
Turkuazın rengi onun değerini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. En değerli rengi koyu gökyüzü mavisidir ve değeri genelde yeşilimsi renklere doğru azalmaktadır. Turkuaz mavi rengi bakırdan, yeşil rengi ise içerdiği demirden ve kromdan almaktadır.
Turkuaz ilk çıkartılan yarı değerli taşlardan biridir. İlk olarak 6000 yıl önce çıkartılan turkuaz zengin ve renkli bir tarihe sahiptir. Eski çağlarda, özellikle Azteklerin inanışına göre turkuaz Tanrıların taşı olarak anılmış, tapınma ve ibadette kullanılmıştır. Turkuazın her zaman şansı, mutluluğu, bolluğu ve bereketi simgelediğine inanılmaktadır. Eski çağlarda turkuazın, sahibini sağlığına göre renk değiştirdiği ve onu düşmanlardan koruduğuna inanılmıştır.
Birçok kaliteli turkuaz parçası Mısır medeniyetinden kalmadır. Etkileyici güzelliği ve farklı dekoratif kullanımları vardır. Çoğu turkuaz kabaşon şeklinde kesilmektedir.
En popüler turkuaz oluşumları ABD, Meksika, İsrail, İran, Afganistan ve Çin’de bulunmaktadır. En kaliteli ve çekici turkuazlar ise muhteşem açık mavi renkleri ile Kuzey İran’da bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder