İnci de bir tür organik süs taşıdır ve istiridye gibi bazı kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkarılmaktadır. İnciler krem, beyaz, pembe ve siyah gibi birçok farklı renkte olabilirler. İnci, sedef yapısında olup, %92 oranında kalsiyum karbonat içermektedir. Sertliği 3,5-4 civarındadır.
Genellikle süs eşyası olarak kullanılan inciler, küçük, yuvarlak, yüksek değerli ve sert tanelerdir. İncinin ana bileşeni kalsiyum karbonattır. Doğal yöntemlerle oluştuğu gibi, kültür yöntemiyle de oluşturulabilmektedir. 3 tür inci bulunmaktadır, bunlar doğal inciler, kültür incileri ve sahte inciler.
Doğal inciler, istiridye ya da benzeri bazı kabuklu deniz hayvanlarının vücuduna yabancı bir nesne girdiğinde, bu nesnenin etrafını kaplayan sedefimsi bir maddenin meydana gelerek, bu sedefimsi maddenin üst üste gelmesiyle oluşmaktadır. Bu yabancı maddeler bir kum tanesi, bir parazit veya yapay olarak bir sedef parçası olabilir. Doğal inciler doğanın bir rastlantısı sonucu oluşmaktadırlar. Bundan dolayı gerçek inciler çok nadir ve çok değerlidirler.
Kültür incileri, yine doğal incilere benzer bir şekilde oluşurlar. Fakat bu inciler doğal olanlardan farklı olarak, denizlerde yaşayan yumuşakçalara yapay olarak yabancı maddenin verilmesiyle meydana gelirler. Günümüzde içerisinde inci meydan gelen yumuşakçalar yetiştirilerek, kültür inci üretimi önem kazanmıştır. Kültür incileri de gerçek doğal incilere benzemektedir.
Cam kürelerin üzerleri doğu esansı denen yapışkan madde ile sıvanarak sahte inciler de yapılmaktadır.
İnciler, başta gerdanlık olmak üzere bütün süs eşyalarında kullanılmaktadır. Süs taşlarında nadirlik önemli olduğundan siyah inciler daha değerlidir. Çağlar boyunca saflığın ve masumiyetin simgesi olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder