2 Kasım 2012 Cuma

KEHRİBAR


 Fosilleşmiş ağaç reçinesi olarak tanımlanabilen kehribar, özellikle çam ağacı reçinesinin fosilleşmesiyle oluşur. Kehribar genellikle altın sarısından kahverengiye ve kırmızıya kadar değişen renklere sahiptir.
 Mineraloglar kehribarı doğal olması dışında mineral olarak düşünmemektedir. Buna rağmen, gemolojide hem mücevher hem de dekorasyon malzemesi olarak çok önemli bir yere sahiptir. Kehribar yarı geçirgendir ve reçine parlaklığına sahiptir.
Kehribar homojen değildir ve yapısında birçok yabancı madde içermektedir. Bunlar genellikle böcekler, yapraklar, küçük bitki parçaları ve hayvan fosilleri olabilir. Reçinelerin kehribar olarak adlandırılmaları için birkaç milyon sene geçmesi gerekmektedir. Sertliği yaklaşık 2,5 civarındadır. Tırnakla çizilmemesine rağmen iğneyle kolayca çizilebilir.
Tarih öncesi zamanlardan beri süs taşı olarak kullanılan kehribarın, taş devrinden beri dekorasyonda da kullanıldığı bilinmektedir. Kehribarın tılsım özelliğine sahip olduğu düşünülmüş ve eski çağlarda insanlar kehribar objelerle birlikte gömülmüştür. Ayrıca bu tılsımın onları öldükten sonraki yaşamlarında da koruyacaklarına inanmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder