16 Aralık 2012 Pazar

Akasya Çiçeği (Acacia)



Akasya (Acacia), Baklagiller familyasından genellikle hep yeşil yapraklı ve dikenli ağaç ya da ağaççık cinslerine verilen addır. Başta Avustralya olmak üzere (300 tür) sıcak ılıman ve yarı tropikal bölgelerde kendiliğinden yetişen 600 türü içerir. Salkım ağacı da denilen, küçük yapraklı, dalları sarkık ve salkım çiçekli 9 – 10 metre boyunda bir ağaçtır. Güzel görünüşü ve akasya kokusu nedeniyle süs ağacı olarak dikilir. İstanbul akasyası batılıların gülibrişim (albizzia) adlı süs ağacına verdikleri addır. Savan akasyası; Parkinsonia aculeata’nın yaygın adıdır. Yalancı akasya ise (Robinia pseudoacacia) salkım ağacının halk arasında bilenen bir adıdır.
Çok değişik biçimleri bulunan akasyanın çiçekleri genellikle sarı bazen beyaz ya da kırmızı renkte başak ya da toparlak baş biçimindedir; erkek organlar çok sayıda ve çıkıntılıdır. Meyve baklamsıdır. Yapraklar kimisinde tüysü bileşik kimisinde özellikle Avustralya’da yetişen türlerin çoğunda yeşil lam halinde yaprak sapı biçimindedir; bu da onlarda terlemeyi önemli ölçüde azaltır. Acacia heterophylla türündeyse bu özelliklerin tümünün bir arada görülür. Birçok akasya türü (en başta A.decurrens A.dealbat A.baileyana A.longifolia) bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Akasya nefes darlığını giderir ve astım şikayetlerini azaltır. Hafif mikrop öldürücüdür. Safrayı arttırır.
Akasya ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutularak kullanılır. Kuru akasya yaprağı kaynatılıp içilirse vücudu terletir ve soğuk algınlığına iyi gelir. Akasya çiçeği suda kaynatılarak vücudu rahatlatan ve zihinsel yorgunluğu gideren akasya çayı elde edilir. Yaprakları fazla miktarda alınırsa hafif zehirlenmelere neden olabilir.
Pembe ya da kırmızı Akasya, güzellik, zerafet ve incekliği simgeler. Bir erkekten bir bayana pembe veya kırmızı akasya giderse “seni beğeniyorum” anlamına gelir. Aynı durum bir kızdan erkeğe giderse yine aynı anlam taşımaktadır.
AKASYA (PEMBE VEYA KIRMIZI): Güzellik, zerafet ve incelik; "Seni beğeniyorum."
AKASYA (BEYAZ): Dostluk; "Bizimki temiz bir sevgi, belki biraz arkadaşça..."
AKASYA (SARI): Platonik aşk, isimsiz aşık..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder