17 Ocak 2013 Perşembe

ALLIK ve Uygulaması



Ciltte özellikle yanak, alın ve burun bölgelerine kullanılan, cilde canlılık ve sağlıklı bir görünüm kazandıran kozmetik ürünlere allık denir. Eski zamanlardan beri kullanılan makyaj malzemelerinden biridir. Temel pigmentleri kırmızı tonlarda olmasına rağmen son yıllarda kahverengi ve mavi tonları bulunmaktadır.

Allık Çeşitleri
Allıklar toz, krem, likit, jel ve kalem şeklinde hazırlanabilir. En çok kullanılan sıkıştırılmış toz allıklardır. Temel yapısı, sıkıştırılmış yüz pudralarında ve fondötenlerde olduğu gibidir. Allıklardaki örtücü özellik fondötenlerden daha azdır.
1. Toz Allık
Toz allığı her cilt tipi kullanabilir. Pudra uygulamasının üzerine uygulama yapılır. Gölge yaratmak için allığın bir koyu tonunu yanakların çukur kısmına, bej tonları şakaklara ve yanağa uygulayarak burun daha ince gösterilebilir.
2. Krem Allık
Kuru ciltler için krem allık daha uygundur. Renk olarak toz allıktan daha yoğundur. Bu yüzden az miktarda kullanmalı ve düzgün bir şekilde yüze yayılmalıdır. Özellikle gece makyajında kullanılır. Daha fazla nem ve yağa sahip olduğundan uzun süre kalıcıdır. Fondötenden sonra pudradan önce uygulanmalıdır.
3. Likit - Jel Allık
Bu tip allıklar yağsız ve kalıcı oldukları için yağlı cilde sahip olanlarda iyi bir seçim olacaktır. Fondöten uygulanmasından sonra parmak uçlarıyla yüze uygulanır.
4. Kalem Allık
Kullanımı kolay olduğu için makyaja yeni başlayanların tercih etmesi gereken bir üründür. Kalem allığın yağ içeriği fazla olduğundan yağlı ciltlerin kullanmaması gerekir. Parmak uçlarının yardımıyla uygulama yapılır.
Allık Uygulaması
Uygulamaya başlamadan önce, fırçanızın temiz oluşuna dikkat etmelisiniz. Bütün yüzler için aynı allık uygulaması mümkün olmaz ancak, doğru bir uygulama için yüz hatlarınızdan emin olmanız gerekmektedir. Yüz hatları genel anlamda, kare, oval, yuvarlak, dikdörtgen, üçgen, olmak üzere beş tiptedir.
Yüz hatları yuvarlak olanlar geniş yanaklara sahiptir. Bu yüz tipine sahip kişilerin allığı V şeklinde uygulaması gerekmektedir. Yüz hatlarınızı vurgulamak için şakaklarınız ile kaşlarınızın üst kısımlarına uygulama yapın.Ancak fırça kullanılırken seri olmak da önemlidir.
Kare tipli bir yüz hattı olan kişiler, geniş çene yapıları ve geniş elmacık kemikleri olduğu söylenebilir. Elmacık kemiklerinin üstüne uygulanan allık şakaklara doğru yayılır ve yüz hatlarının yumuşaması sağlanabilir. Alın, çene ve buruna hafif dokunuşlarla da uygulama tamamlanmış olur.
Oval yüz hatlarına sahip bayanların alın bölgeleri çene bölgelerinden daha geniştir. Hatları daha yumuşaktır. Bu sebeple allığı kısa ve hafif darbelerle elmacık kemiği ve şakaklara uygulamak yeterli olacaktır.
Dikdörtgen tip yüz hatlarına sahip bayanlar, fırçanın gözlerin dış kısımları ve elmacık kemiklerinden şakaklara hafif yukarı doğru uygulanması iyi bir sonuç verecektir. Çene kısımlarına allık uygulanması da hoş bir görünüm katacaktır.
Üçgen yüz tipi olan bayanlar ise daha geniş bir alına ve daha dar bir çeneye sahiptirler. Fırça vuruşlarının elmacık kemiklerden şakaklara doğru yapılması doğru olacaktır. Kulak hizası ve yüzün yanlarından orta bölgeye doğru hafif geçişler güzel bir bütünlük oluşturacaktır.
Allık uygulanmadan önce, giyeceğiniz kıyafet, rujunuzu da göz önüne almanız gerekmektedir. Hepsinin bir bütün oluşturması avantajınız olacaktır. Genel fırça darbeleri de yüzün iç kısmından dışa doğru olmalıdır. Yuvarlak ve yumuşak hareketlerle olması daha doğru bir uygulamadır. Eğer allığınız yüz renginize göre biraz koyuysa, pudra yardımıyla rengini açabilirsiniz. Köşeli yüz tipine sahip kişiler sert yüz hatlarına sahiptirler. Daha yumuşak ve sade bir görünüm elde edebilmeleri için, hatlarının keskin olduğu bölgelerde biraz daha koyu bir allık kullanmaları harika olur.
Elmacık kemiklerinin yüzdeki vurgusunu artırabilmek için de burunun alt kısmı ve dudağın biraz üstündeki yanak çukurundan başlayarak şakaklara doğru bir uygulama yaparak önce koyu renkli bir allık kullanmak, tamamlayıcı olarak açık renkli bir allık seçmek istediğiniz sonucu fazlasıyla size sağlayacaktır.
Allık Seçimi
Seçilen allık, kullanılan fondötenlerle uyumlu olmalı, rengi değişmemeli, uygun kapatma gücünün yanı sıra parlaklığı da olmalıdır. Ayrıca fırça ile kolay uygulanmalı, gerektiğinde kolay silinmeli, cilde zarar vermemelidir. Allıklar genellikle, ruj sürülmeden önce kullanılır. Eğer fondöteniniz sıvıysa allığınızı da krem allıktan yana kullanmalısınız. Bir de uygulayacağınız fırça çok önemlidir.
Göze Göre Allık Seçimi :
Doğru kullanıldığında allık yüzü daha ince, genç ve canlı gösterir. Fakat hem renk seçimi hem de uygulamada yapacağınız birkaç küçük hata sizi sirkten kaçmış bir palyaço gibi gösterebilir. Yapmanız gereken ise doğru allığı bulmak!
Mavi gözler: Şeftali ya da donuk pembe allık gözlerinizi daha parlak gösterecektir. Mürdüm renginden uzak durun.
Yeşil gözler:  Pembenin her tonu uygundur. Koyu mordan uzak durun.
Kahverengi gözler: Vişne rengi uygundur. Koyu renk gözler genellikle yeşil benekler içerir, dolayısıyla pembemsi vişneler onları gün yüzüne çıkarır. Kahverengi ve renksiz tonlardan uzak durun.
Ela gözler: Alt tonlarında açık mor olan pembeler örneğin leylak uygundur. Böylece göz bebeğinizin etrafını renklendiren yeşil, siyah ve koyu sarı hareler daha da belirginleşecektir.  Turuncumsu pembelerden uzak durun. Bu renkler elanın alt tonundaki griyi köreltir.
Cilt Tipine Göre Allık Seçimi
Allık seçiminde, başarılı bir sonuç için cildinizin tipini göz önüne almalısınız. İşte cildinize en uygun allıklar;
Yağlı Cilt: En uygun allık toz olandır. Cildinizdeki parlamayı en aza indirir ve uzun süre kalıcılık sağlar.
Kuru Cilt: En uygunu krem allıktır. Çünkü cildinizin kuru bölgelerinde takılıp kalacak tozlar yoktur. Ayrıca nemlendirici formülü sayesinde cildinize doğal bir parlaklık verir.
Olgun Cilt: Jel ya da köpük allıkları tercih etmelisiniz. Bu allıklar, cildinize kadifemsi ve pürüzsüz bir görünüm sağlar, uygulaması da çok kolaydır.
Tüm Cilt Tipleri: “Blush Stains” diye adlandırılan likit allıklar, tüm cilt tiplerine uygundur. Fakat iyice karıştırıp, dağıttığınızdan emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder