16 Ocak 2013 Çarşamba

PUDRA ve Uygulaması



Pudralar makyajın vazgeçilmezleri arasındadır. Ten rengini ayarlamak, aydınlatmak, matlaştırmak, cilde canlı ve transparan(şeffaf) bir görünüm vererek fondöteni sabitleştirmek, makyajı kalıcı kılmak ve cildi UV ışınlarından korumak amacı ile kullanılan kozmetiklerdir.

Pudra Çeşitleri
1. Toz Pudra
Bu ürünlerde, tüm ham maddeler toz hâlindedir ve hiç yağ kullanılmamıştır. Toz pudralar genellikle, emülsiyon ve yağ bazlı fondötenler, krem göz farları ve allıktan sonra kullanılır. Böylece ter ve sebum kontrol altında tutulduğundan mat ve temiz bir renk elde edilir ve makyaj daha uzun süre kalıcı olur. Yüzü renklendirmede krem yerine toz kozmetikler tercih edilmişse toz pudra direkt olarak fondötenin üzerine uygulanır. Gözlerin gölgelendirilmesi, allık sürülmesi bu işlem sonucunda tamamlanır. Toz pudranın kullanım amacı makyajı korumak, parlamayı önlemek ve vücut ya da çevresinin sıcaklığından dolayı makyajın eriyerek akmasını engellemektir. Bu tür pudra pigmentsiz ya da çok az pigmentlidir. Böylece krem kozmetiklerin ve fondötenin rengini kapatmaz. Toz pudralar fırça ya da pudra ponponu ile uygulandığından düzgün yayılmaktadır. Bu nedenle temel toz maddeyi talk oluşturur. Mat görünüm vermek için kaolin ve titanyum dioksit, kapatıcı özellik vermek için çinko, stearat, ve miristat, yapışma gücü vermek için kalsiyum, ter ve yağı emmek için magnezyum karbonat kullanılır. Renk veren pigmentler olarak siyah, sarı ve kırmızı demir oksidin yanı sıra, titanyum dioksit kullanılır. Ayrıca sedefli pigmentler de cilt rengini iyileştirmek amacıyla formülasyona eklenir.
Toz pudraların bileşimlerinde:
  • Talk (magnezyum silikat): Pudranın temel maddesidir. Birbiri üzerine kolayca hareket edebilen ufak düz parçalardan oluşur.
  • Kaolin(alüminyum silikat): Talktan daha emicidir ve kapatma etkisi daha fazladır.
  • Magnezyum setearat: Pudrayı daha yapışkan ve yumuşak hâle getirir.
  • Çökeltilmiş toz-ham demir: Pudraya kadifemsi bir görünüm vermesi için bulunur.
2. Sıkıştırılmış Pudralar
Toz pudralara benzerler ancak bağlayıcı madde olarak fazla miktarda magnezyum sitrat eklenir (yapışkanlık özelliğini artırmak için kullanılan madde), sıkıştırılarak kalıp şekline getirilir. Pigment içerir. Bileşimlerinde bulunan titanyum dioksit (kapatma gücünü artıran çok beyaz toz) veya çinko oksit (çok beyaz hafif sıkıştırıcı toz) pudrayı matlaştırır ve kapatma etkisini artırır. Sıkıştırılmış pudralar makyaj sonrasında kullanılır ve gün boyunca makyajı korur.
Uygulama 
Toz pudra kullanıyorsanız uygulama için pudra ponponu tercih edin. ( Ponpon yoksa, bir pamuk pedin arasını açıp biraz toz pudra koyarak geçici bir ponpon yapabilirsiniz. ) Pudrayı hafif vuruşlarla, tüm yüzünüze uygulayın. Daha sonra, büyük bir fırçayla fazlalıkları alın. Kompakt pudra için fırça kullanmak en uygunudur. Pudrayı uygularken fırçayı yüzünüzde hızlı hareketlerle sağdan sola ve yukarıdan aşağıya dolaştırın. Böylece pudra yüzünüze eşit olarak dağılacaktır.
Fırça süngere nazaran daha az miktarda pudra uygulamanızı sağlar.
Fırçanızı pudranıza batırın ve hafif vuruşlarla toz pudranın fazlalığını alın. Daha sonra yüzünüze uygulayın.
Yüz tüylerinizin uzadığı tarafa doğru pudranızı uygularsanız çok daha iyi sonuç alırsınız.
Cilt tipinize göre kullanmanız gereken pudra tipi de değişmektedir. Örneğin normalden yağlıya dönük bir cilde sahipseniz şeffaf toz pudra kullanmalısınız. Kuru bir cilde sahipseniz sıkıştırılmış pudra nem sağlayacağı için daha iyi bir seçim olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder