9 Şubat 2013 Cumartesi

Hanımeli(Lonicera periclymenum)



Hanımeli, Caprifoliaceae familyasına ait, çalı grubundan bir bitkidir. Sarı-beyaz renkte, güzel kokulu çiçekler açan, tırmanıcı bir süs bitkisidir. Yaklaşık 180 türü vardır, bunun 100 kadarı Çin’dedir. Avrupa ve Kuzey Amerika’da 20şer türü vardır. Ençok bilinen türleri Lonicera periclymenum (Avrupa Hanımelisi), Lonicera japonica (Japon Hanımelisi, Beyaz Hanımeli) and Lonicera sempervirens (Mercan Hanımelisi, Trompet Hanımelisi) dir. Türkiye’de Marmara, Bati ve Güney Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu Bölgelerinde yetişir.

Yapraklar karşılıklı, basit oval ve 1-10cm uzunlukta çoğunlukla dökülen olmakla beraber sürekli olanlarıda bulunur. Türlerin çoğu hoş kokulu, yenilebilen nektar üreten, çan şeklinde çiçeklere sahibtir. Meyvası çok çekirdekli kırmızı, mavi ya da siyah çitlenbik şeklindedir, çoğu türde meyvaları hafif zehirli olmakla beraber birkaçı (Lonicera caerulea) yenilebilir meyvalara sahiptir. Mayıs ve temmuz aylarında pembemsi beyazımtırak-sari renkli çiçekler açan, 1-3 m yükseklikte, tüysüz veya az tüylü tırmanıcı bir bitkidir. Yapraklar gövde üzerinde karşılıklı-çapraz, derimsi, tüysüz ve alt yüzü az tüylüdür. Aşağıdaki yapraklar kısa saplı ve yumurtamsı şekilde olup, yukarıdakiler ise gövdeyi saracak şekilde tabanlarıyla birleşmiş durumdadır. Güzel kokulu olan çiçekler, tepedeki yaprakların koltuğunda, genellikle üç demet hâlinde, oldukça uzun saplı, başçık tipinde çiçek yaparlar. Çiçekler uzun tüpsü ve sarkık dudaklıdır. Olgunlukta kırmızı renkli üzümsü meyveler verir. Ilıman iklim seven hanımeli bol güneş ve az gölge sever. Toprak seçmez, yaz mevsiminde 2-3 kez budamak gerekir. Güzel kokusu ve içindeki nektarı nedeniyle kuş, arı ve kelebekleri kendine çeker. Hanımelleri dikildikten sonra hızla gelişirler. Bahçe duvarları, parmaklıklar, çitler, kurumuş ağaç gibi yerlerde özellikle çirkin görüntüyü kapatmak amacıyla kullanılırlar. Ayrıca bahçe kapılarında, girişte güzel koku vermesi amacıyla da tercih edilirler.
 Hanımeli Çiçeğinin Faydaları:
* İdrar söktürür.
* Nefes darlığını giderir ve bronşite iyi gelir.
* Öksürüğü keser.
* Nikriste ve böbrek şişliğinde faydalıdır.
* Spazmları giderir.
Hanımeli Çiçeği Nasıl Kullanılır: Çiçekleri, kabukları ve yaprakları kullanılır. Gargara olarak, haşlanarak ve çayı yapılarak kullanılabilir. Çayı nezle, bronşit ve nefes darlığında faydalıdır. Yaprakları, kabukları ya da kurutulmuş çiçekleri haşlanarak suyu içilirse öksürüğü keser, mide rahatsızlıklarına ve böbrek şişmelerine iyi gelir.
 HANIMELİ Sana olan bağlılığım sonsuza kadar sürecek






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder