3 Mart 2013 Pazar

Leylak (Syringe vulgaris)

Leylak Dünya’nın birçok yerinde yetişen bir süs bitkisidir. Zeytingiller familyasındandır. Çiçekleri salkım biçimdedir. Bu güzel kokulu çiçekler mor, beyaz, maviye çalan pembe renklerde olur. Leylak az bir bakımla hemen her yerde yetişebilir. 

Anayurdu Doğu Avrupa ve Asya’dır. Avrupa’dan Kuzey Amerika’ya geçmiştir. Leylak ağacı tohumdan yetiştirildiği gibi daldırma ile de yetiştirilebilir. Leylak ilkbaharda çiçek açar. Serada yetiştirilirse kışında çiçek alınabilir. Bazı çeşitlerinin çiçekleri katmerlidir. “Âdi leylak ağacı” ve “Doğu leylak ağacı” olmak üzere başlıca iki çeşidi vardır.
Ülkemizin her bölgesinde kendiliğinden yabani olarak yetiştiği gibi, kültüre edilerek de yetiştirilir. 3-10 m. büyüklüğündedir. Baharın müjdecisi olarak bilinir. Baharda  mor ve beyaz renkde, toplu ve salkım halinde çiçekler açar. Çiçeğini acı tadı vardır. Yaprakları oval ve uçları sivridir. Çok yıllık ağaçtır. Kendine has kokusu vardır.
Ateşi düşürmeye, sıtma hastalığına, iştah açmaya, adet düzensizliğine, toksinli maddelere, vicutda dışarı atmaya, sindirim sistemini, mide ve bağırsak gazlarına, hava yutulmasına, karın şişliklerin, romatizmaya, kıramplara, siyatik ve mafsal ağrılarına ve gut hastalığına karşı kullanılır,
Çiçek ve yaprakları fazla tomurcuk haline gelmeden ilkbaharda toplanıp gölgede kurutulur. Az miktarda kaynatılarak suyu içilir. Kurutularak dövülüp bala karıştırılıp yenir.

LEYLAK(Beyaz) Hoş ve namuslu birisin
LEYLAK(Mor) Sana ilk görüşte aşık oldum




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder