İlkbaharda çok güzel kokulu çiçekleriyle baharın müjdecisi
olarak bilinirler. Alımlı ve hoş kokulu çiçekleri
nedeniyle birçok ülkede süs bitkisi olarak yetiştirilen nergislerin, başta
Avrupa olmak üzere, kuzey ılıman kuşakta kendiliğinden yetişen 40 kadar türü
vardır. Nergisgiller
familyasının Narcissus cinsini oluşturan bu bitkilerin adı Yunan
mitolojisindeki Narkissos’un adından gelir. Mitolojiye göre sudaki görüntüsüne
aşık olup ona kavuşmak için ölümü seçen güzeller güzeli Narkissos’un öldüğü
yerden nergisler bitmiştir.
Nergis
soğanı zehirli bir süs bitkisidir. Çok eski zamandan beri süs için yetiştirilen
ve baharda ilk çiçek açan bitkiler arasındadır. Çiçeği çıplak bir sapın
üzerinde biraz eğik durur. Nergislerin rüzgarlı havalarda nazlı nazlı sallanan
eğri boyunlu çiçekleri hafifçe yassılaşmıştır. Çiçekler içi boş ve uzun bir
sapın ucunda tek tek yada çoğunlukla ikiden başlayarak altı taneye kadar bir
arada açar. Her bir çiçek ortadaki çanak yada boru biçimli yapıyı çevreleyen
altı taçyapraktan oluşur. Nergisin birçok türü ve melezleri vardır. Yabani
nergis veya çayır nergisi ormanlarda pek çoktur.
Toprağın
hemen yüzeyinden çıkarak bir arada öbekler oluşturan ince uzun, sivri uçlu ve
yassı yaprakları vardır. Ortalama 50 cm boyundaki bu yaprakların bazı türlerde
1 metreye kadar uzadığı da olur. Nergis çiçekleri arıların yardımıyla tozlaşır.
Bahçecilikte nergisler soğandan üretilerek çoğaltılır. Bir nergis soğanı bitki solduktan sonra sökülmeyip toprakta bırakılacak olursa gelecek yıl yeniden çiçek ve yaprak verir. Bugün kesme çiçek yada bahçe çiçeği olarak yetiştirilen nergislerin melezleme yoluyla üretilmiş 1000’den fazla çeşidi vardır.
Bahçecilikte nergisler soğandan üretilerek çoğaltılır. Bir nergis soğanı bitki solduktan sonra sökülmeyip toprakta bırakılacak olursa gelecek yıl yeniden çiçek ve yaprak verir. Bugün kesme çiçek yada bahçe çiçeği olarak yetiştirilen nergislerin melezleme yoluyla üretilmiş 1000’den fazla çeşidi vardır.
Anavatanı Avrupa olan bu bitkilerin en çok tür
zenginliğine İspanya ve Portekiz'de rastlanmaktadır. Ancak doğal olarak tüm
Akdeniz kıyılarında, hatta bunun uzantısı olan Japonya'ya kadar aynı enlem
dereceleri arasında görülmektedir. Dünyada Avrupa, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika
ülkelerinde tarımı yapılmaktadır. Narcissus poeticus, Türkiye'de Ege
Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir. Mordoğan,
nergisin anayurdu olarak sayılmaktadır.
Nergis ilkbahar habercisi, etkileyici bir kokuya
sahip olan soğanlı bir bitkidir. Çin’de nergisler yeni yılda çiçek açarsa o
senenin bereketli geçeceğine inanılır. Hava durumuna göre şubat sonu, mart
başlangıcından nisana kadar açabilir. Fulya, Nargöz, Zerrin, Zerrinkadeh gibi
isimlerle de tanınmaktadır. Hollandalılar lalede uyguladıkları gibi bu
soğanlıdan da 20 - 30 değişik tür üretmişlerdir.
Genelde yaprakları ve çiçek sapları aynı (10 - 50
santimetre arası) fakat çiçekleri çok farklıdır. Minyatür gibi 1 - 2
santimetrelik çiçekler türüne göre 10 santimetreye kadar açabilir. Nergislerin
beyaz, kemik, sarı, turuncu, pembe renkleri çiçeklerdeki trompet gibi ve
arkadan onu destekleyen taç yapraklarıyla boyanmıştır. Tek renk ya da karışık
renk biçimleriyle karşımıza çıkabilir. Eski binaların bahçelerinde beyaz ve düz
sarı renkleri ağırlıkta olanları bolca görebiliriz.
Nergisin Faydaları
- Yatıştırıcıdır.
- Ateşi düşürür.
- Sarada faydalıdır.
- Kusturucu olarak kullanılır.
- Kabızlığı giderir ve ishal yapar.
- Rahim ve mesane ağrılarını giderir.
- Kökü yakı yapılıp sirke ile başa sürüldüğünde saç kıran hastalığına fayda sağlar.
- Soğanının lapası, yakısı yaraların irinini kurutur, temizler ve iyileştirir. 5 gr’mı bal ile içildiğinde kusturur.
- Çiçeklerinin suyu balla beraber şerbet gibi içildiğinde rahim ve mesane ağrılarını iyileştirir.
Uyarı: Soğanları zehirli olduğu için
fazla miktarda kullanılmamalıdır. Soğanını yiyen kişide bulantı, kusma, ishal,
sara nöbetinde olduğu gibi kasılmalar ile titremeler gözlenir. Ayrıca,
hamilelerde düşüğe sebep olabilir.
Nergis Çiçeği Nasıl Kullanılır? Çiçekleri kurutulup çay olarak
kullanılabilir. Kurutularak toz haline getirilmiş nergis soğanından 0,5-1 gr
bir demliğe konur. Üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir ve bu dem
sabah-öğle-akşam az az içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder