7 Nisan 2013 Pazar

Kardelen(Herba galanthi nivalis)



Kardelen, bir çenekli çiçekli bitki familyalarından nergisgiller (Amaryllidaceae) içinde sınıflanan Galanthus cinsi bitki türlerinin ortak adıdır.  Türkiye'de halk arasında, "kardelen"den başka "garipçe", "Öksüz Ahmet", "aktaş", "boynu bükük", "karga soğanı","akça bardak" gibi yerel adlarla da anılan bu türler çok yıllık, soğanlı ve otsu bitkilerdir. Ülkemizde karadeniz, Doğu ve Güney Anadolu bölgelerinde yüksek tepelerde, dağ eteklerinde ve orman içlerinde bulunur, kar kalkmadan ilkbaharda çiçek açar, Çiçekleri sarkık, beyaz renkte, ortalama boyu 15-25 cm. büyüklüğündedir. çan şeklünde yaprakları, çiçeğin dibinde iki adet şerit halindedir. Soğandan elde edilen, ülkemizden dünyaya yayılan çok yıllık bitkidir.

Kardelenler, tıbbi açıdan önemli oldukları düşünülen bitkilerdir: Türkiye'de halk arasında, toprak üstü kısımları kalbi kuvvetlendirici, mideye iyi gelen ve âdet söktürücü ilaç; toprak altı kısımları ise taze haldeyken ezilerek, çıbanları olgunlaştırmak için hazırlanan lapa olarak kullanılır. İçerdikleri ve ilaç olabilme olasılığı bulunan alkaloit ve lektinler nedeniyle, çok sayıda araştırmaya konu olmaktadırlar.
Türkiye'de 9 türünün doğada yetiştiği bilinen kardelenlerden bazılarının soğanları Türkiye'nin ihraç ürünleri arasında bulunmaktadır. Galanthus elwesii ile Galanthus ikariae ve/veya Galanthus latifolius adlı türler, uzun yıllardan beri ve başta Hollanda olmak üzere bazı ülkelere, "süs bitkisi" adı altında ihraç edilmiştir.

Kullanılan Kısmı: çiçeği, soğanı ve yaprakları

Etkisi: Kalbi kuvvetlendirmeye, kansere, sinir sisteminde, adet düzensizliğine ve adet söktürmeye, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, nefes darlığına, astıma, balgam söktürmeye, mide-bağırsak gazlarına, ur ve çıbanlara iyi gelir.

Kullanılışı: Çiçekleri ve yaprakları kaynatılarak suyu içilir. Kurutularak bala karıştırılıp yenir. Yumrularının lapası yapılarak, harici çıban, ur ve şişliklere sarılır.

Kardelen Çiçeğinin Öyküsü

Kardelen çiçeği, etrafındakilerin dostlarının anlatımıyla güneşe aşık olur. Aslında hayatında güneşi hiç görmemiştir. Çünkü bilir ki güneşi gördüğü an canından olacaktır. Ama bu aşk içinde öyle büyür öyle büyür ki artık dayanılmaz bir hal alır ve Allah'a dua eder,bana bir defacıkta olsun güneşi görmeyi nasip et diye. Ve bir gün dayanamaz Allah'ın huzuruna çıkar ve şöyle der; "Allahım güneşi görmem için bana izin ver." Allah'ta ona şöyle seslenir; "Ey kardelen bilmez misin ki sen narin bir çiçeksin ve güneşle karşılaştığın an canından olabilirsin.İyi düşün sana 2 gün mühlet veriyorum, ya güneş ya canın ."
Kardelen yüce rabbinin huzurundan ayrılır ve düşünür. Ama içindeki güneş sevdası adeta onu içten içe kemirir.2.günün sonunda Rabbinin huzuruna çıkar ve şöyle der; "Bu aşk beni öyle büyüledi ki güneşi görmek için can atıyorum. Allah'ta ona; "Cesaretini taktir ederim ey kardelen ama bir yandan da
üzülürüm, çünkü canından olacaksın." der. ve kardelen güneşi görmenin aşkıyla tutuşurken karın üstüne çıkmaya karar verir. Tam o beyaz karın içinden kafasını çıkardığı an güneşi görür, ama ona daha önce söylendiği gibi canından olur. Bu olay herkesin kalbinde yer eder. Herkes çocuklarına ve torunlarına
bu olayı anlatır, nasihatte bulunurlar. "Eğer günün birinde aşık olursan, birini çok seversen __KARDELEN__ gibi cesaretli ol. Eğer ___KARDELEN___ kadar cesaretin yoksa Sakın Aşık Olma”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder