1 Eylül 2012 Cumartesi

HEMATİT


Genelde toz halinde ya da masif halde bulunan bir demir oksit minerali olan hematit dünyanın başlıca demir kaynağıdır. Çok nadir kristalen yapıda bulunan siyah ve duraylı hematit kristalleri özellikle elmasa olan benzerliklerinden dolayı halk arasında yanlış bir terim olan “siyah elmas” olarak anılmaktadır. Koyu griden siyaha kadar değişen tonlarda gözüken hematit genelde opak halde bulunur ve metalik bir parlaklığa sahiptir.
Hematit oksijen ile etkileşime girdiğinde doğal olan kırmızı rengine dönüşmektedir. Bu özelliğinden dolayı, hematit ismi Yunancada “hema” (kan) kelimesinden türemiştir.
Genelde hematitin en sert hali, süs taşı olarak kullanılmaktadır. Bunlar genellikle siyah renkte, masif nodüller halinde ve böbrek şeklinde bulunmakta, bazen de böbrek taşı olarak adlandırılmaktadır.
Eski Mısırlılar hematiti tapınaklarında süs eşyası olarak kullanmışlardır. Hematite özgü kırmızıçizgi rengi ise eski çağlarda ressamlar tarafından mağara resimlerinde kullanılmıştır.
Demir cevheri olarak bütün dünyada yaygın bir şekilde bulunan hematitin süs taşı niteliğine sahip kristalleri dünyanın sayılı birkaç bölgesinde bulunmaktadır. Bu bölgelerden en önemlisi Cumberland-İngiltere’dir. Ayrıca Brezilya, İsveç ve Norveç’de de süs taşı niteliğinde hematitler bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder