10 Ekim 2012 Çarşamba

AMETİST

Ametist, kuvars ailesine ait menekşe ya da mor renkli bir süs taşıdır. Ametist, Yunancada sarhoşluğu yok eden anlamına gelen “amethistos” kelimesinden türemiştir. Bunun nedeni eski zamanlarda ametistin sahibini sarhoşluktan koruduğuna dair inançtır.
Ametistin göz alıcı rengi içerdiği demirden kaynaklanmaktadır. Ametiste ait diğer önemli bir özellik ise ısıya maruz kaldığında renginin sarıya dönmesidir. Ametistin en değerli rengi, kırmızı parıltılara sahip koyu menekşe rengidir ve bu renge sahip ametistler genelde “Sibiryalı” olarak adlandırılır.
Ametist eski çağlardan beri birçok kültürde, özellikle kraliyet aileleri tarafından sıklıkla kullanılmıştır. Özellikle Mısır firavunlarının, ametist taşını oymalarda ve mücevheratta kullandıkları görülmüştür. Eski çağlarda birçok kadeh, kap ve çanak ametist mineralinden yapılmıştır.





En iyi ametist örnekleri Rusya’da Ural Dağları’nda, Seylan Adası’nda, Madagaskar’da ve ABD’de bulunmaktadır. Türkiye’de ise ametist daha çok Erzincan ve Ordu’da bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder